Blog

Life Planning verlengt leven

Onlangs werd ik getipt om een you tube TEDeX filmpje te bekijken. We hebben in een eerder blog al gesproken over de top 5 spijtbetuigingen die mensen over het algemeen op hun sterfbed hebben. De bijgesloten film gaat over activiteiten die helpen zodat jij deze spijtbetuigingen niet zult hebben. Dat betekent dat je een zinvol, waardevol en gelukkig leven hebt geleid. Willen we dat eigenlijk niet allemaal. Alleen hoe doen we dat?

Kijk de film helemaal af!

Voor degenen die niet het geduld hebben hier de 4 basiszaken die belangrijk zijn om je leven te verlengen.

 1. Bewegen! #fysieke weerbaarheid.
 2. Opdrachten volbrengen! # mentale weerbaarheid.
 3. Positieve emoties ervaren (kijk naar baby foto’s of foto’s van je favoriete dier) # emotionele weerbaarheid.
 4. Toon je dankbaarheid #sociale weerbaarheid.

Waar ligt de link met Life Planning?

De ervaring leert dat mensen teveel opgaan in dingen die er niet altijd werkelijk toe doen. Door de waan van de dag overkomt ons dit.

Life Planning zet de tijd even stil en biedt de faciliteiten om stil te staan en je leven te evalueren. Ben je in alle opzichten goed bezig? Investeer eens in jezelf! Gun je de tijd om na te denken. Ik durf te garanderen dat je na deze “denktijd” het volgende gaat doen:

 1. je gaat meer bewegen en op je gezondheid letten
 2. je gaat doelen stellen en prioriteren
 3. je geniet meer van de kleine momenten
 4. je durft je gevoelens meer te uiten

Zie je al overeenkomsten?

Succes met alle keuzes die je maakt!

life planning op, in en na de vakantie

CIMG3427 (1152 x 864)

De vakantiemaanden zijn alweer voorbij. Voor elk mens een tijd van ontspannen, bijkomen en genieten van een lekker zonnetje. Alhoewel de zon er niet voor iedereen er op het juiste moment was. Maar voor Judith, de wereldreiziger, was die er wel. Ik sprak haar onlangs in het jaarlijkse voortgangsgesprek van haar life planning. In 2011 had ze de Kilimanjaro bedwongen en dit jaar was het weer tijd voor een nieuwe reis. Haar beslissing van destijds voor een nieuwe richting in haar carrière, is heel goed bevallen. Ze is blij met die keuze en ze blijkt ook succesvol te zijn. Op haar reis dit jaar wilde ze naar een stuk van de wereld waar ze nog niet eerder was geweest: Zuid Amerika. Het werd Colombia en gedurende haar verhaal, kwam ik mooie voorbeelden van life planning tegen.

Huub

Haar reis werd geadviseerd door een school- en studiegenoot. Zijn reis adviesbedrijf is ontstaan uit een combinatie van veel vliegkilometers in 25 jaar voor een multinational, interesse in andere culturen en passie voor reizen. Maar bovenal kwam hij vier jaar geleden op een keuze moment. Uiteindelijk heeft hij zijn passie gevolgd en het bedrijfje voorzichtig gestart. Inmiddels is het een full time droom die werkelijkheid is geworden.

Juàn

Op reis wordt Judith in Bogota rondgeleid door een gids. Een jongeman die ook heel veel weet van de politieke geschiedenis van dit land en buitengewoon gedreven zijn verhaal vertelt en nog veel meer. Ze wordt meegenomen naar allerlei bijzondere plekken in deze wereldstad van meer dan acht miljoen inwoners. Ze ontmoeten mensen die hij kent en knopen gesprekken aan. Een bijzondere gids, vanwaar deze betrokkenheid? Na tien jaar gewerkt te hebben in een keiharde salesfunctie, voelde hij dat hij iets miste. Na een zwaar ziekbed, besefte hij dat hij meer wilde bijdragen aan de samenleving waarvan hij zelf ook deel van uitmaakte. Hij nam ontslag, ging een studie politicologie doen met als doel meer gelijkheid. Zijn stem op de juiste plek laten horen. Daarnaast moest hij natuurlijk wel geld verdienen. Zijn kennis van het land en de hoofdstad in het bijzonder bracht hem naast Judith.

Jochen

Op een koffieplantage komt Judith tijdens de gezamenlijke maaltijd Jochen tegen. Hij komt uit Duitsland en maakt met zijn vriendin uit Kroatië een rondreis. En je hebt het al gauw over de reis ervaringen, waar ben jij geweest, wat ga je nog doen, etc. Maar als de gesprekken wat langer duren, komen ook persoonlijkere zaken ter sprake zoals wat je doet. Het bleek dat Jochem twee weken voor deze reis zijn ICT bedrijf had verkocht. Hij wist het nu even niet, maar hoopte op deze reis tot reflectie en op ideeën te komen. Herkenbaar voor Judith, die haar verhaal van een paar jaar geleden vertelt, en natuurlijk over haar life planning. Wat kan het voor hem betekenen en waar vindt hij een life planner? Bij het scheiden van de wegen de volgende ochtend, vertelt Jochem dat hij in elk geval gaat leren zeilen, een nooit vervulde wens ….

Oscar

Tijdens de reis wordt Judith en haar man veelal vervoerd door plaatselijk gidsen/chauffeurs of er werd gevlogen. Lange afstanden met de auto is een behoorlijk tijdrovend dus dat werd zoveel mogelijk voorkomen. Eén van de gidsen was Oscar. Hij stond te wachten op het vliegveld en begeleidde hen drie dagen. Wat is zijn verhaal want een bioloog die een eigen reis organisatie heeft vraagt om een verhaal. Zijn eigen ‘journey of life’ ging van Colombia naar Australië, waar bij verloofd was met een Japanse. Het plan was om zich daar te vestigen en biologisch onderzoek te doen in Sidney. Door de ziekte van haar vader moest de verloofde terug (Japanse familietraditie/plicht), maar ook de vereiste ‘punten’ om in Australië te mogen blijven, wilde niet echt lukken. Einde van het verhaal: Oscar ging alleen terug naar Colombia, verloving verbroken en geen werk. Een kennis vroeg hem om een paar buitenlandse vrienden te begeleiden rondom zijn stadje. Dat vond Oscar zo leuk dat hij zijn huidige bedrijf is gestart en inmiddels ook boekjes uitgeeft over reizen en verblijf. En Judith was blij met zijn keuze!

Zomaar vier voorbeelden van momenten in levens van mensen, die betrokken waren in de uitvoering van de life planning van Judith zelf. Eigenlijk momenten uit het alledaagse leven. Ze spreekt nog eens uit hoe waardevol onze gesprekken voor haar zijn (geweest) en ze blij is met haar keuzes. We gaan nog een keer door de vragen heen rondom haar plan. Zijn er dingen gewijzigd, nieuwe zaken bijgekomen? Hoe gaat het met de financiën? Ons gesprek eindigt met het doel van volgend jaar: doorgaan zo !

Thom Boot RLP

Geld maakt gelukkig!

Manage your money, live your life

Geld maakt gelukkig!

In tegenstelling tot het gezegde maakt geld wel gelukkig. Volgens wetenschappers in het WorldBookOfHappiness van LeoBormans is geld een van de 7 ingrediënten voor een gelukkig leven. Er zit wel een grens aan: boven een inkomen van €75.000 worden we niet evenredig gelukkig van meer geld.

Dit zijn de ingrediënten die aantoonbaar gelukkiger maken:

 1. Tijd
 2. Geld
 3. Gezondheid
 4. Succes
 5. Welzijn
 6. Toekomst (vooruitzicht)
 7. Warmte (liefde)

Invloed van geld

In mijn optiek zijn er eigenlijk maar 3 onderdelen: echte liefde is niet te koop. Dit staat volledig op zichzelf. Gezondheid is ook niet te koop. Of je nu arm of rijk bent, een ziekte kijkt niet naar een portemonnee. Een rijk persoon kan net zo ziek worden als een arm persoon. Maar als we kijken naar tijd, succes, welzijn en een (goed) vooruitzicht van de toekomst zijn deze allemaal direct of indirect gerelateerd aan geld.

Wat kies jij?

Voor het beste recept (een gelukkig leven) moeten we niet alleen onderzoeken wat deze ingrediënten voor ons persoonlijk betekenen, we moeten op zoek naar welke smaak voor ons het lekkerste is. Niet uitgaan van wat een ander zegt wat lekker is, maar op zoek naar je eigen smaak en hoe jij de ingrediënten inzet voor jouw persoonlijk beste recept.

Geld maakt een groot onderdeel uit van het hele recept. Soms in directe vorm, maar vaak verborgen tussen andere kruiden. We moeten leren waar het verstopt zit, zodat we een gebalanceerd gerecht kunnen opdienen. Zout is namelijk best lekker, maar niet als je het teveel gebruikt.

Investeer in jezelf. Je bent het meer dan waard!

Zorg dus dat je weet welke ingrediënten je gebruikt en in welke hoeveelheden. Focus je op de grootste smaakmakers: liefde, gezondheid en geld. Investeer in jezelf zodat je weet wat ze voor je betekenen. Een Financial Life Planner kan jou daarbij helpen.

Reactie?

Weet jij al welke ingrediënten jij gebruikt en in welke hoeveelheden en wil dit delen met je medemens? Laat dan een reactie achter.

VLPN Logo

Waar zitten jouw kansen met Life Planning?

Waar zitten de kansen?

Waar zitten de kansen?

Onrust

Je hebt het voor elkaar. Een goede carrière, voldoende geld, een mooi huis en – eindelijk – het gevoel van zekerheid. Heb je alles? Of mis je wat je het allerliefste zou willen hebben, doen of voelen? Als je tijd voor jezelf neemt, kom je misschien tot de ontdekking dat je een boek wil schrijven. Of eindelijk je eigen bedrijf starten. Of die enige echte liefde vinden. Opnieuw naar school en alles anders doen…..

Je bent niet de enige

Je herkent het vast wel…je zit ontspannen met vrienden op het terras te genieten van een wijntje en de omgeving en het gesprek mondt alweer uit in: “als ik dit….., dan zou ik dat……maarja…..”. Je vertelt en hoort altijd dezelfde excuses en belemmeringen. En niemand komt in actie. Geen verandering. Is dit wat je echt wilt? Nee? Dan is actie gewenst.

Moed

Eigenlijk is de vraag: heb jij de moed om afscheid te nemen van het bekende en de (schijnbare) zekerheid en de hengel eens uit te gooien aan de andere kant van de boot? En te kiezen voor een (uitdagende) doch onbekende vangst? Wellicht is het antwoord: “Ja, dat doe ik gewoon!” Wellicht is het antwoord: “Nee, ik doe het niet. De risico’s zijn te groot!”. Welke keuze je maakt, maakt niet uit. Beiden zijn goed. Als je af wilt van je onrust, dan is het handig definitief te kiezen en je aan die keuze vast te houden. Anders blijf je op het terras met je vrienden oneindig praten over; “ik zou graag…., als ik jonger was dan….etc…”. Wat doe je je vrienden en familie eigenlijk aan? Kies of stop met dromen (en klagen) over hoe je leven er eigenlijk uit zou moeten zien. Trouwens, je doet jezelf een groot plezier als je kiest. Kiezen voor behoud van de huidige situatie geeft ook rust, toch?

Als je echt niet weet wat je wilt en je hebt het gevoel hierin “vast” te zitten, dan helpt jouw Life Planner je graag bij het bewustwordingsproces en het maken van jouw levensplan. Je kunt ook jezelf alvast even trickeren door jezelf de volgende vragen te stellen:

1. Leef ik misschien het leven van iemand anders? Of naar de definitie van succes van anderen?

2. Ben ik bereid mijn hele leven af te blijven vragen: “Wat als….?”

3. Ben ik bereid om bij alles wat ik doe te denken: “Eigenlijk wil ik dit niet”.

4. Kan ik met de onrust omgaan omdat er kennelijk iets nog niet klopt?

5. Laat ik mij verslaan door angst? Kan ik dat van mijzelf accepteren?

Of…..ben je bereid om met hele kleine veranderingen, stap-voor-stap, dat leven te creëren zoals jij dat zelf wil? De essentie van Life Planning.

En? Ga jij deze vragen beantwoorden? Zorg dat je rust hebt op dat moment zodat je in staat bent om niet alleen de letters te lezen maar om ook je gevoelens toe te laten. Wat voel je? Hoe spreekt je hart? In je hart weet je wel wat je wilt……

Hier zitten jouw kansen!

Veranderen wordt door velen ervaren alsof je iets in de steek laat, iets achterlaat. Dat je risico’s neemt ten opzichte van zekerheid, een gelukkig huwelijk of een super carrière. Dit is de minst mooie benadering, toch?

Je kunt ook anders kijken naar veranderingen.

Veranderen is het benutten van kansen. Het gebruiken van de vrijheid die het leven je biedt. Beeld je eens in hoe je toekomst er dan uitziet. Wat maak je? Wat doe je? Voor wie ben je van grote betekenis? Hoe besteed jij je kostbare tijd? En met wie? Als je je hierin inleeft…..is het kiezen om dingen in je leven te veranderen het dan waard? Ik weet zeker van wel! Ook jij kan dit! Alleen of met hulp van een van onze Life Planners. Wat zij voor jou kunnen betekenen zie je in deze promofilm.

Ik wens je heel veel succes bij het hengelen!

Couples in retirement

10487224_10152243321953581_2445902147605333521_nBy HARRIET EDLESON  

Great New York Times article about LifePlanning with RLP® Reed Fraasa

LIKE many couples, Patrick Thaller and his wife, Kathi, had different ideas about their life in retirement.

She had always wanted a second home, but he wasn’t sure about it. She didn’t want to sell their family home in Bergen County, N.J., where they had lived with their four children for 30 years. He wasn’t convinced that they could afford two places.

While they both preferred a coastal locale, they were torn about whether that should be the Jersey Shore; Myrtle Beach, S.C.; the west or east coast of Florida; or even Aruba, one of Mrs. Thaller’s suggestions.

And then there was the timetable.

“I’ve been thinking about retiring for three to four years,” said Mr. Thaller, who turns 70 in October and spent 45 years as a banker, most recently at Columbia Bank. “It took seven years to make that decision,” he said, “six years of going to Florida every winter for a couple of weeks.”

Mrs. Thaller said, “I don’t think he was ever really ready to say, ‘O.K., I’m ready to retire.’ ”

Figuring out when and where to retire can be a conundrum for anyone, but especially so for couples. Whether they have been married for almost 50 years — in the case of the Thallers — or living together for 20, like Lucy Hedrick and George Handley of Old Greenwich, Conn., and Sarasota, Fla., life partners or husbands and wives don’t always have the same ideas about retirement. When they have different timetables or preferences, one may have to wait for the other, or one may even retire and relocate for part of the year before the other is ready.

After you have spent years living one way, deciding on a new lifestyle requires research, getting to know your spouse or partner better and being willing to compromise.

Experts say decisions about when and where to retire can be difficult. “It’s no one thing,” said Reed C. Fraasa, a certified financial planner and registered life planner in Riverdale, N.J., “but time and place are always two big elements. It’s rarely a black-and-white single issue.”

George Kinder, a life planner and co-author of “Life Planning for You: How to Design & Deliver the Life of Your Dreams,” said sometimes when couples disagreed about when and where to retire, the issue was really something deeper.

“Something else is going on,” he said. It’s “a failure of intimacy. Put everything on the table, not just the place. Explore the richness of these questions. There is a lot more than where. The place — location — is almost always more superficial than the other issues.”

Couples often need to reconnect and explore what is important to each spouse or partner as they face retirement. “The place issue becomes much more secondary and easy to navigate,” Mr. Kinder said.

What needed to happen in retirement, he said, was for couples to “fall in love again. It’s not just about where they want to go but what they want to do.”

Robert Stammers, the director of investor education for the CFA Institute, an association of investment professionals, agrees. Figuring out when and where to retire requires some soul-searching along with research. “It’s a very introspective process,” Mr. Stammers said. “You really have to think through all these things. Really understand what your goals are. Many say, ‘I’ll think about that when I get there.’ ”

But experts recommend planning ahead. Ask yourself, “What is my retirement going to look like?” Mr. Stammers said. “Are you going to travel, sit in one place, downsize? How much is it going to cost you to live in your retirement?”

Envisioning what you really want can ease the transition to retirement. “The goals drive everything else,” he said.

For the Thallers, who have been married for 47 years, entertaining, gardening, travel and spending time with their children and grandchildren are priorities. “I don’t like being away from my kids too long,” said Mrs. Thaller, 68, who was a stay-at-home mother. It was important to her to keep their family home and to find a second home that would be within easy reach for their four children, their spouses and their eight grandchildren.

After 10 years of searching and considering places in Florida like Marco Island, Amelia Island and Vero Beach, they “stumbled on” a new community in Bradenton. “It looks like the kind of life we like,” Mr. Thaller said.

Though Mr. Thaller plays golf, being a mile from the beach was more important than proximity to a golf course. “We’re beach people, not golf people,” he said. His wife preferred swimming in Anna Maria Sound over the Atlantic, and it would be warmer in the winter in Bradenton than in Amelia Island, farther north. So Bradenton it was.

Though Mrs. Thaller was ready for her husband to retire sooner, she was patient. “What good is it if your husband’s not happy?” she said. Rather than saying, “I want to do this now,” she waited. “We’re happy about the decision, both of us,” she said. “He had to make sure everything was right. He doesn’t like to rush through anything.” He officially retires in November, and their three-bedroom condominium is expected to be ready in December. “It’s a house for us,” she said. “It’s a house for everybody.” They plan to keep their home in New Jersey.

For other couples, a different kind of compromise solves their problem.

In Ms. Hedrick’s case, moving to Sarasota, Fla., for part of the year while her partner, Mr. Handley, stays behind and continues to work as the business administrator at the First Congregational Church in Old Greenwich, Conn., is a way to keep both people happy. “He was becoming more and more aware of my unhappiness in the winter,” Ms. Hedrick said. He visits her once a month for a week or two. “We will always come north for the summer,” she said. “I didn’t run away to Sarasota.”

In January 2008, Ms. Hedrick, 67, an author, headed to Sarasota for four months and has gradually begun to live there from approximately October to May. At first, she rented, but she expects to complete the purchase of a home this month. It was a “careful and calculated decision,” she said. “It’s been an evolution.” Both Ms. Hedrick and Mr. Handley, 79, are divorced, and they have been together for 20 years. “George and I are still making up our lives,” she said.

If you are thinking of retiring, here are some guidelines from experts:

Research different areas, then rent a place in each of them for two weeks or more to get to know the place better and make sure you both like it.

If you have children or grandchildren, consider how they will be involved in your decision. Do you want to be near them, or will you go back and forth to visit them?

Think about whether you want (and can afford) a second home. Will you keep your original home at first and sell it later?

If you haven’t spoken to your partner in detail about how and where you want to spend the last part of your life, do it now. “Spouses are not always in alignment,” Mr. Fraasa said. “We call it the art of financial planning, the art side, getting people to a place where they feel comfortable. What are the emotional elements that are going to be part of it?”

artikel geplaatst in The New York Times By HARRIET EDLESON http://nyti.ms/1m1r8r4

Integriteit en vertrouwen

 

Integriteit en vertrouwen

Als Financial Life Planner mag ik regelmatig ondernemers begeleiden bij het vormgeven van hun levensplan en  toekomst van hun bedrijf, veelal hun levenswerk. Samen brengen wij de balans in kaart ten aanzien van familie en vrienden, de focus, de financiën en uiteraard het plezier in het leven. Hierbij komen vragen aan bod  hoe de ondernemer zich zelf ziet en hoe hij of zij gezien wil worden en wat zijn wensen en doelen zijn. En heel belangrijk; waar hij of zij de energie vandaan haalt om het maximale er uit te halen om een zo mooi en waardevol mogelijk leven te kunnen leiden. Geld en emotie en het DNA van de ondernemer spelen hier onder ander een rol in.

Als Financial Life Planner geniet ik hiervan en ben ik trots op het vertrouwen welke ik krijg van mijn relaties. Daarbij ben ik dan direct bewust van mijn verantwoordelijkheid door het in mij gestelde vertrouwen. Want het is nog al wat.

Waar(om) gaat het mis?

Helaas kom ik in de praktijk nog steeds adviseurs tegen in onder andere de  financiële dienstverlening die ongenadig misbruik maken van dit vertrouwen ten gunste van hun eigen financiële gewin. Ze deinzen er niet voor terug om levenswerken en doelstellingen van hardwerkende mensen in de waagschaal te leggen. Ook al weten zij dat de risico’s van hun advies enorm zijn.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Stel je voor. Een zelfstandig werkende  interim manager wordt ingehuurd door  een grote Nederlandse verzekeraar en krijgt de opdracht om te beoordelen of er een volmacht kan worden afgegeven aan assurantie adviesorganisaties of te bewaken dat reeds aangesloten adviesorganisaties financieel gezond zijn.  Met andere woorden, of het verantwoord is voor deze verzekeraar om met een nieuwe partij in zee te gaan of om een bestaande volmacht te behouden dan wel in te trekken. De interim manager moet hierbij onder andere de financiële positie beoordelen van bedrijven zodat de verzekeraar haar risico’s kan inschatten en eventueel kan inperken. Een grote verantwoordelijkheid want het gaat om grote belangen voor de verzekeraar.

Door zijn opdracht bij de verzekeraar heeft deze interim manager een goed en warm contact met een grote adviesorganisatie (X) gekregen welke al meerdere volmachten heeft. Deze partij (X) had enige tijd geleden al de volmacht van zijn opdrachtgever, de verzekeraar,  gekregen.  Deze adviesorganisatie (X)  neemt veel portefeuilles van andere adviseurs over en is bereidt om hiervoor goed te betalen met als voorwaarde een discutabele financieringsconstructie. Een constructie waarbij het van belang is dat de in te lijven adviesorganisaties (Y)  financieel gezond zijn. En dat is nu net de kwaliteit van deze, betreffende, interimmanager.

Tot zover nog niets aan de hand zou je zeggen, totdat deze interim manager adviesorganisaties (Y) gaat benaderen om hen te bewegen hun bedrijf of portefeuille te  verkopen aan deze bevriende adviesorganisatie (X)  met als een van de argumentaties dat hij uit hoofde van zijn functie bij de verzekeraar deze adviesorganisatie (X) goed kent en dat deze verzekeraar niet voor niets een volmacht aan deze partij (X) heeft verstrekt. Hij was daar zelf bij betrokken, dus dat zit wel goed. Vooral met zijn financiële kennis van zaken.

Tot overmaat van ramp gaat de bevriende adviesorganisatie (X) van de interim manager failliet. Omdat de overnameprijs in termijnen zal worden betaald belanden de adviseurs (Y) welke hun bedrijf of portefeuille hebben verkocht in een netelige en in veel gevallen uitzichtloze situatie. Wat zelfs persoonlijke faillissementen tot gevolg heeft, en helaas nog erger.

Een ding is zeker; de interim manager, welke ook financieel adviseur is, is er niet slechter van geworden. Hij heeft zijn “aanbrengpremie” van zijn bevriende en inmiddels failliete adviesorganisatie (X) wel direct ontvangen. Hij heeft zijn eigen zaakjes wel prima geregeld, alleen jammer dat hij dit niet voor anderen heeft gedaan.  Het bijzondere is dat hij op dit moment nog steeds adviseurs financieel beoordeeld. Laten wij hopen dat hij lering heeft getrokken uit het bovenstaande.

Integriteit en vertrouwen

Wie kun je als adviseur nu echt vertrouwen?  Hoe kom je erachter dat jouw adviseur integer is. En geen dubbele agenda heeft.  Met name als het om advies gaat over hetgeen  je enorm dierbaar is! Hoe selecteer je jouw adviseur?

Vraag je adviseur eens naar zijn eigen levensplan en visie. Waarom is hij of zij eigenlijk adviseur? En hoe ver is deze adviseur zelf ten aanzien van  zijn eigen levensplan gegaan. Wat heeft hij allemaal zelf meegemaakt en hoe kijkt hij tegen dergelijke zaken aan. Het zou bijna een sollicitatie traject kunnen of moeten worden. Als je praat over je levenswensen, je dromen, je doelstellingen en je financiën, is een goede relatie met elkaar essentieel. Zo krijg je advies zoals een adviseur het zijn of haar eigen beste vriend zou geven.

Probeer ook te leren van ervaringen van andere mensen. Dit kan via internet, via familie,  vrienden of collega’s.

Indien jouw adviseur een gecertificeerde Financial Life Planner is heb je de zekerheid dat hij of zij echt diep is gegaan ten aanzien van zijn eigen bewustwording en levensplan. Hij of zij kent zijn eigen emotie ten aanzien van geld en weet wat dit met mensen doet. Uiteraard is dit niet te toetsen, maar ga hierbij ook uit van je onderbuik gevoel! Vaak een goede raadgever. Een gecertificeerd Financial Life Planner vind je http://vlpn.nl/#vind-uw-life-planner

 

It is all about the Financial Life Planner!

Dennis Homan RLP

 

Geen spijt door Life Planning

 

The relevance of money is in moments, not in pounds, dollars or cents.
Money properly used, regardless of circumstances,
Brings us to life,
And not just to life, but to our most longed-for-life.
To fulfill this heart’s core yearning is our dream of freedom.
Life Planning exists to deliver that freedom to you.

Uit: Lifeplanning for you
George Kinder with Mary Rowland

Wat zou jij doen met een miljoen? Of laten we nog een stapje verder gaan, wat zou jij doen als je de rest van je leven altijd genoeg geld zou hebben?

Een groter huis? Stoppen met werken? De hele dag niets doen? Iets anders?

En dan. Dan ben je gestopt met werken, je woont in een groter huis dan je ooit hebt durven dromen en hoeft niets meer te doen. Eigenlijk ben je het misschien wel zat. Is dit alles? En het gaat kriebelen….

Wat zou er dan bij je op komen? Wat zou er bij jou gaan kriebelen? Heb je enig idee? De kans is groot dat je weer wat wilt gaan doen. Iets wil betekenen, nog iets wil bereiken. Meer tijd wil doorbrengen met de mensen die jou dierbaar zijn.

Je diepste dromen en verlangens blijken lang niet altijd met geld te maken hebben.

Dit wordt mooi geïllustreerd door de ‘spijt top-5’ van mensen op hun sterfbed. Deze top 5 is opgesteld door Bronnie Ware, een Australische palliatieve verpleegkundige, op basis van gesprekken met haar patiënten.

1. Ik zou willen dat ik de moed gehad had, om ‘mijn’ leven te leven. En niet het leven dat ánderen van me verwachten.
Pas nu hun leven bijna voorbij is en ze terugkijken realiseren ze zich dat ze een groot deel van hun dromen niet vervuld hebben. Dat de keuzes die ze gemaakt hebben meer gericht waren op wat ‘hoorde’ dan op wat ze werkelijk wilden. Welke dromen zou jij nog waar willen maken?

2. Ik zou willen dat ik niet zo hard gewerkt had.
Vooral mannen, maar ook vrouwen, voelen spijt dat ze de jeugd van hun kinderen hadden gemist en te weinig tijd met hun partner hadden doorgebracht.

Door je levensstijl te versimpelen en bewuste keuzes te maken zou het zo kunnen zijn dat je met minder inkomen toe kan dan je nu denkt. Minder hoeft te werken. Wat zou jij dan gaan doen?

3. Ik zou willen dat ik de moed gehad had om mijn gevoelens te uiten.
Veel mensen hadden hun gevoelens onderdrukt om de lieve vrede te bewaren. Hierdoor zijn ze nooit geworden wie ze hadden kunnen zijn.

De reacties van anderen kun je niet beheersen. Wanneer jij eerlijk bent over wat je voelt zullen anderen daar in eerste instantie misschien moeite mee hebben. Uiteindelijk leidt het echter tot eerlijker en diepere relaties met mensen die er echt toe doen. Wat zou jij eigenlijk willen zeggen?

4. Ik zou willen dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden

In de waan van de dag was bij velen het contact met oude vrienden verloren gegaan. Pas op het eind van hun leven, toen het vaak al te laat was, werd de waarde van deze vriendschappen weer duidelijk.

Een gevolg van ons drukke leven is dat vriendschappen er bij inschieten. Geen tijd. Wanneer je leven echter bijna voorbij is zijn er nog maar een paar dingen belangrijk: liefde en relaties. Voor welke vrienden heb jij geen tijd meer?

5. Ik zou willen dat ik mezelf meer geluk had toegestaan
Veel mensen realiseerde zich pas op het laatst dat geluk een keuze is. Ze waren vast blijven zitten in oude patronen en gewoonten. De angst om te veranderen was groter dan het verlangen naar meer vreugde en plezier. Tot het te laat was. Op je sterfbed is wat anderen van je denken niet meer van belang.

Hoe mooi zou het zijn wanneer je dit nu al kon loslaten en gewoon gelukkig zou kunnen zijn? Lang voordat je op je sterfbed ligt.

Life Planning gaat over het vinden én realiseren van jouw dromen. Hoe je geld en gevoel met elkaar kan verbinden. Zodat je een leven gaat leiden waarbij je op je sterfbed kan zeggen: “Ik heb geen spijt. Ik heb mijn leven geleefd en ervan genoten!”

Ben je benieuwd wat Life Planning voor jou kan betekenen? Kijk dan hier voor een Life Planner bij jou in de buurt.

Van pensioenvraag naar Financial Life Planning

IMG_0934

Van concrete pensioenvraag naar Financial Life Planning

Robert (61 jaar, onderhoudsmonteur) en Liesbeth (59 jaar, verpleegkundige) hebben 1 dochter
(32 jaar/ZZP’er) en vroegen mij om pensioenadvies omdat ze wilden weten wanneer ze met pensioen kunnen gaan en of ze dan voldoende inkomen hebben. Zij waren heel sceptisch over financiële dienstverleners omdat ze bedrogen waren met een woekerpolis en de Legio Lease Affaire, waarmee ze € 15.000,- van hun zuur verdiende spaargeld kwijtraakten. Ze zijn spaarders maar werden verleid door de financiële wereld en in de hausse van de 2e helft van jaren 90 gingen zij hierin mee.

Levenswensen

Ik vroeg wat ze zich voorstelden bij hun pensioen. “Wat gaan jullie doen met al die vrije tijd die jullie  krijgen?” Robert vertelde mij meer tijd te gaan besteden aan zijn hobby gitaar spelen (eindelijk les nemen!) en veel filosofische/historische boeken lezen, meer sporten en samen met Liesbeth wilde hij 4 stedentrips per jaar maken. Liesbeth zou een taalstudie gaan doen en veel meer tijd met haar naaiatelier (hobby) bezig zijn, 3 keer per week zwemmen en samen historische steden bezoeken.

Eigen kracht activeren

Ik vroeg naar de kernwaarden in hun leven, waar ze voor staan en hoe ze opgegroeid zijn. Robert en Liesbeth staan voor eerlijkheid, geven in plaats van nemen, als je wat wilt bereiken zul je ervoor moeten werken en geluk zit voor hen in eenvoud en kleine dingen. Robert zei: “had ik maar bestaat niet”. Ik zei: “waarom neem je nu dan geen gitaarles”. “Ja, ik kom daar niet aan toe”, zei Robert. “Maar als je dit zo graag wilt en je zegt zelf “had ik maar bestaat niet”, dan moet je dit gewoon doen, toch?” Het was stil, maar ik zag dat hij het met me eens was. Liesbeth wilde eindelijk die historische stedentrips gaan inplannen. “Waarom niet nu? Wie maakt jou wijs dat dit nu niet kan?” zei ik. Hier speelde haar faalangst, een pijnmoment uit haar jeugd (opgegroeid in Duitsland na WO II/zij “was maar een meisje”) waardoor ze niet mocht studeren en pas na haar 40e de HBO Opleiding afmaakte. Toen ze vertelde waar dit vandaan kwam werd haar zelf duidelijk dat ze zich veel te druk maakt over dingen die buiten jezelf staan. “Maak je alleen druk over datgene wat je kunt beïnvloeden”, zei ik. Na het 1e gesprek van 2,5 uur gaf ik hen een paar vragen mee en nam zelf hun financiële gegevens mee.

Life Planning

In het 2e gesprek hebben we samen de vragen behandeld en 3 prioriteiten benoemd die zij wilden gaan doen (dat was mijn insteek,financiële belemmeringen lossen we later op): 1. Liesbeth gaat een stedentrip actieplan maken (samen op 1) dat dit jaar ingaat. 2. Robert gaat direct gitaarles (privé op 1) nemen op zijn vaste donderdagavond (vrienden) en 3. Liesbeth gaat op haar vrije dag de gewenste taalstudie (privé op 1) doen. Dit plan is financieel onderbouwd met een budget per week en hun activiteiten zijn vastgelegd via een vaste weekindeling en actieplan voor het 1e jaar (dat ik bewaak) en dit plan is direct uitgevoerd! Robert en Liesbett beseften dat wachten tot hun pensioen geen zin heeft maar iemand moest hen tot dit inzicht laten komen. Door hun financiële gegevens (inkomsten/ uitgaven, bezit/schulden) in een digitaal overzicht te zetten konden we het weekbudget (€ 500,-) direct in het 2e gesprek berekenen. Dat ondersteunde hun daadkracht enorm na het 2e gesprek.

Financiële Planning

Hun pensioen is na het actieplan besproken in het 3e gesprek. Er bleek, door levensvragen te stellen en het actieplan op te stellen, ook een sterke ambitie te zijn eerder te stoppen met werken. Door een dag minder te werken, met deeltijdpensioen te gaan en gebruik te maken van de fiscaal gunstige pensioenregels, is dat gelukt. Door spaargeld deels te investeren in aanvullend pensioen is extra pensioeninkomen opgebouwd. Robert en Liesbeth leven nu veel bewuster en doen wat ze willen, binnen hun kernwaarden en budget per week.

Stel niet uit tot later

Een jaar later kreeg Robert een herseninfarct en hoewel hij gelukkig helemaal hersteld is, deed dit hem eens te meer beseffen dan je niet moet wachten tot morgen met de dingen die je vandaag wilt doen. Zij doen nu ook vrijwilligerswerk en geven terug aan de maatschappij wat zij van de gemeenschap hebben gekregen. Zij geven “geen brood maar graan aan de mensen om zelf brood te maken”. Geld is geen belemmering als je jouw talent benut, durf te leven als jouw gezondheid dit toestaat.

Kennis maken?

Vind hier uw Financial Life Planner http://vlpn.nl/onze-life-planners/

Door Peter Boekema.

Een mooie ervaring; Life Planning

P1010409

Even terugkijken ….op de uitkomst van Life Planning.

Het is al weer meer dan een jaar geleden dat ik mijn Life Planning relatie voor het laatst gesproken heb, de eerste keer was in 2009. Ik vraag dan ook of ze er nog wel eens aan terug denken. Jazeker, het heeft ons leven echt wel verandert.

Ik zal ze even voorstellen. Geert heeft een eigen kantoor met circa 10 medewerkers en zijn vrouw Wilma heeft jaren gewerkt op een medische afdeling. Ze hebben samen 3 kinderen, 1 ervan studeert nu en 2 zitten op de middelbare school, de Havo. De middelste doet dit jaar examen.

Toen we ons eerste gesprek hadden in 2009 waren ze het beiden erg druk, zowel met het werk als met allerlei andere zaken, ze hebben ook een grote vrienden- en kennissenkring en als je dan ook nog af en toe wilt sporten dan moet je zo nu en dan tijd vrij maken voor elkaar.

In onze gesprekken kwam als grootste wens naar voren om ooit een mooie reis te maken met het gezin, het zou mooi zijn als dat zou kunnen voordat er anderen mee moeten vanwege een relatie, maar ook wel weer zo laat dat ze het nooit meer vergeten. Waarheen was dan de vraag. Daar hoefden ze niet lang over na te denken, Afrika en dan met voorkeur naar Tanzania. Maar ja, kost wel een hoop geld!

Het was gewoon mogelijk!

Door alles samen goed in kaart te brengen en prioriteiten te stellen bleek het gewoon mogelijk te zijn. In de zomer van 2011 zijn ze met hun drie kinderen met een gezinsreis en een gids, dat is namelijk verplicht in Tanzania, op reis geweest. Het waren 5 gezinnen met kinderen in dezelfde leeftijdsgroep. Ze hebben zelfs 5 nachten gekampeerd tussen de wilde dieren, twee daarvan in de Serengeti. En was het nou die geweldige reis? Zeker wel! Iedere keer als ik ze spreek hebben ze het er over. Het heeft ze weer energie gegeven, rustiger hebben ze het niet gekregen maar ze hebben iets moois om op terug te kijken. En de kinderen vonden die het ook geweldig want het was meer een wens van de ouders dan van de kinderen? Het antwoord op die vraag is ook een volmondig JA. De oudste zou het liefst in Afrika stage gaan lopen en als de kinderen gevraagd wordt waar een volgende reis naar toe zou gaan dan wordt het toch weer Afrika.

Is het daar nu bij gebleven?

Nee niet echt. Geert heeft afgesproken om met het kind dat examen gedaan heeft voor de middelbare school samen een paar dagen weg te gaan. Wilma heeft tijdens de opvoeding al veel meer tijd met de kinderen door kunnen brengen en dit is iets tussen dochter of zoon met vader. Overigens is Geert met zijn dochter naar New York geweest, ook dat was onvergetelijk. Wat hij met zijn zoon gaat doen als hij slaagt dit jaar? Dat mag zijn zoon zelf zeggen, we hebben het over voetbal in Brazilië gehad maar het valt niet mee om daar heen te gaan. Misschien wordt het wel met een hondenslee door Lapland aanstaanden winter, dat het speciaal zal zijn weet hij nu al.

Kwaliteit van leven!

Kwaliteit van leven begint met bewustwording. Wat wil je? Wat wil je betekenen? Hoe wil je dat de mensen om je heen jouw herinneren? Wat heb je “de aarde” gebracht? De reizen naar Afrika en New York staan symbool voor een bijzondere band met de kinderen en voor het “wereldwijs” maken van de kinderen. Een onvergetelijke reis. Waarbij – net als zo vaak – de weg erheen net zo bijzonder is als de reis zelf.

Hoe geef jij invulling aan jouw kwaliteit van leven?